Slik finner du din visjon

I dag tenkte jeg å lage et innlegg om hvordan du kan finne din visjon. Å utarbeide denne ikke gjort i en enkel vending, men følg med videre så skal jeg vise deg at det slettes ikke er så vanskelig.

Min visjon jobbet jeg mye med da jeg skulle starte min egen bedrift i 2010. Dette er snart sju år siden, og jeg lå faktisk på sykehus på den tida med det jeg trodde var et hjerteinfarkt. Midt oppi alt dette kaoset fant jeg ut at jeg skulle hoppe ut i det og starte på min store drøm om å jobbe som terapeut. Aller først måtte jeg finne ut hva målet mitt for å bytte jobb og bransje var, altså hva visjonen for mitt nye liv var.

Snu rundt og bryt ned

Det jeg gjorde aller først, var å snu på tankene om situasjonen jeg var i. Denne situasjonen var om du lurer det nevnte «hjerteinfarktet», flere prolapser og mye smerter i ryggen. Jeg ønsket meg ikke dette livet lenger, og tenkte følgende: «Om jeg ikke ønsker et stressende liv med smerter, hva er det jeg faktisk ønsker da?» Ofte er det fort gjort å kun fokusere på det man IKKE vil ha i livet sitt, når man egentlig burde fokusere på det man VIL ha i livet sitt. Så hva ville jeg ha? Og hvordan skulle jeg få det til? Jo, jeg måtte definere hvem jeg var både privat og profesjonelt, og hvilke visjoner jeg ønsket for mitt nye liv.

En visjon er noe du har litt fram i tid. Min visjon er at jeg ønsket å endre verden og å gjøre en forskjell. Det betyr så utrolig mye for meg, og er den største driven og motivasjonen jeg har i min hverdag. Etter å ha definert min visjon, måtte jeg bryte det ned i flere deler. For hva betyr egentlig «å endre verden»? For å få svar på dette, startet jeg å definere verdiene mine og hva jeg ønsket å stå for.

Dine verdier

Jeg har to sett med verdier jeg jobber med – ett for privatlivet mitt, og ett for firmaet mitt. Disse går i utgangspunktet hånd i hånd, men fortsatt er de noe ulike. For firmaet mitt ønsker jeg å være en inspirasjonskilde og å hjelpe andre. På privaten er en av mine verdier alenetid.

Som en hjelp til å finne din visjon kan du ta utgangspunkt i dine egne verdier. Skriv ned 15 verdier du har, og så bryter du dem ned til de tre viktigste. Når du har funnet de tre viktigste verdiene dine, så kan du starte å jobbe med dem.

Slik kan du jobbe med dem:

 1. Din personlige verdi
 2. Hva betyr denne verdien?
 3. Setning som beskriver hva verdien din betyr

Her skal jeg vise deg et eksempel på metoden ovenfor:

 1. Bedriftsverdi: Det å gjøre en forskjell
 2. Hva betyr denne verdien?
 3. Jeg ønsker å gjøre en forskjell for naboen og resten av verden. Dette betyr at uansett om jeg er på butikken, ute og går, er med dattera mi, er med kunder, eller er med fremmede, jobber jeg alltid med å ha dette som en verdi og er hyggelig og hjelpsom uansett hvem jeg møter på.
 1. Personlig verdi: Rettferdighet
 2. Hva betyr denne verdien?
 3. Jeg ønsker å stå opp for de som er svakere enn meg, og å fokusere på god moral og etikk.

Sjekk over at dine personlige verdier og bedriftsverdier er forenelige med hverandre. Disse burde harmonere for at det skal bli en god og ektefølt kontakt for privatlivet ditt og arbeidslivet ditt.

Din personlighet

I tillegg til verdier, er også dine egenskaper et godt hjelpemiddel for å finne frem til visjonen din. Finn fem egenskaper ved deg selv som du vet er dine styrker, og skriv dem ned. Da får du dem foran deg på papiret, og kan bearbeide dem godt. En personlig egenskap kan for eksempel være å ha god og tydelig kommunikasjon. Akkurat denne egenskapen er et supert fortrinn når man er terapeut, og man bruker massevis av timer på å kommunisere med kunder. Det at de forstår hva du kan hjelpe dem med gir deg et konkurransefortrinn, for hvem vil vel gå til en terapeut som snakker i koder og på fagspråk? Kunden vil heller dra til en terapeut som gjør det enkelt å forstå hva den kan få hjelp til.

Verdier + egenskaper = visjon!

Ut fra verdiene du har skrevet ned og egenskapene dine, kan du starte å lappe sammen visjonen din. Du skal nå ha tilstrekkelig med godsaker om deg selv som du kan kna og gruble på for å definere din visjon og drøm.

 1. Finn dine tre viktigste verdier, personlig og for bedrift
 2. Finn dine fem beste egenskaper
 3. Form din visjon ut fra disse

For de som liker «mattestykker» så er dette en grei huskeregel: Dine verdier + dine egenskaper = din visjon.

Definer visjonen så nøyaktig som mulig! Se fram i tid om hva du ønsker å skape for deg selv og din bedrift, og du vil se at visjonen din faller på plass.

 

Stor klem fra Rachel.

Vil du forresten ha 17 virkningsfulle tips som garantert vil gi deg et fortrinn som Coach/terapeut?

Last de ned HER:

Kommentarer

Kommentarer

Blogglistenhits