5 ting du bør unngå som terapeut

Som regel liker jeg å lage blogginnlegg som inspirerer og gir tips til hvordan man BURDE gjøre ting for å bli en bedre terapeut eller coach, men innimellom liker jeg å komme med en påminner om hva man IKKE burde gjøre.
Erfaringen min strekker seg over mange år som både utøvende terapeut og som foreleser og lærer for coacher og terapeuter, og her er 5 ting det er viktig å huske på som terapeut eller coach:

1. Ikke la kunden styre deg

En av de største feilene du kan gjøre som terapeut, er at kunden styrer møtene deres. Som terapeut bør du være sterk nok til å ta kontroll på timene på en god måte. Du styrer kunden i en konstruktiv retning som hjelper kunden UT av problemene sine, og ikke innvikler seg mer inn i utfordringene.
Ja, du skal la kunden snakke, og du skal lytte til kunden. Men, det er stor forskjell på å ha en styrt kundesamtale hvor dere beveger dere mot et resultat og en endring, kontra kundesamtale hvor kunden bare graver seg dyperer og dypere ned i et problem uten at dere klarer å snu det til noe konstruktivt.

2. Vær en lærer, ikke en informant

90/10: Du underviser i 10% av timen og kunden snakker i 90% av timen. Her stiller du spørsmål. Her lærer du kunden hvordan hun kan snu sitt gamle mønster slik at hun lærer nye måter å takle sine utfordringer på.
Mange terapeuter er veldig dyktige i faget sitt. Kunsten er å vise det gjennom gode spørreteknikker OG gjennom å gi læring til kunden. Alt for mange bruker mesteparten av timen på å INFORMERE kunden, og da kan kunden lett «slå seg av» og du kan miste muligheten for å få gode resultater med kunden.

3. Ikke la kunden bestemme når dere skal ha timene

Det er viktig at du som terapeut har fullt fokus på kundene dine, og det har du når du er uthvilt og når du ikke tenker på andre ting. Mange tør ikke å fortelle kundene sine at de kun tar imot dem på dagtid (for eksempel). De er redde for å bli avvist, og ikke få nok mange kunder. Det kan resultere i at du tar
timer når du er mindre våken, når du egentlig skal hente barn i barnehagen, eller vært hjemme med barna/familien din. Da har du ikke fokus 100% til kunden din, og resultatet kan heller ikke bli 100%.
Det er din klinikk, og det er du som bestemmer når du skal ha timer slik at både du og kunden får det beste resultatet. Dessuten er de fleste av oss mer opplagt på dagtid. Og det vil igjen føre til at du får flere kunder fordi at du får resultater kjappere OG kundene blir dine beste ambassadører.

4. Ikke ta deg for lite betalt

Dersom du gjøre en god jobb med kundene dine, så fortjener du også å få betalt for det. Alt for mange terapeuter tør ikke å ta seg betalt, og det kan resultere i stress og bekymringer rundt penger.
«Alle» andre profesjoner og yrker tar seg betalt for den jobben som gjøres, og en terapeut bør også ta seg betalt for den jobben som gjøres. Kundene bryr seg mindre om pris dersom de får gode resultater. Da vil du oppleve at det faktisk er ok å ta seg normalt betalt for en coaching time, slik at du også kan
kalle det jobben din og få en inntekt som du fortjener og kan leve med. Ved å sette verdi på tjenesten din / timene dine, forteller du også til kunden kvaliteten du har på tjenesten.

5. Ikke la kunden få en prøvetime

Årsaken til at kunden ikke bør få en prøvetime, er egentlig ganske innlysende. «Ingen» kan bli frisk på kun 1 time. «Ingen» kan magisk få livet sitt fikset 100% på kun 1 time. Kunden vil få en endring over tid, og kunden vil oppleve å få opp-og nedturer underveis. Da vil det også være uforsvarlig av deg som terapeut å sette i gang «prosessen» til kunden uten at det avtales oppfølging.
En god terapeut avtaler flere timer og lager en plan på hva kunden kan forvente seg underveis. Da vil man fange både oppturer og nedturer til kunden, og hun blir tatt godt vare på, både etisk og moralsk.
Hva synes du om tingene du ikke burde gjøre som terapeut? Var de nyttige? Kommenter gjerne, så vet jeg om innleggene mine er nyttige for deg som leser bloggen.
Ha en flott dag videre.
Klem fra Rachel.

 Jeg har laget en 7 stegs Guide til Suksess som terapeut!

Trykk på denne linken her og du kan få lastet de ned -helt gratis til deg!

 

Kommentarer

Kommentarer

Blogglistenhits