De beste fortrinnene ved å være terapeut

Gjesteinnlegg av hypnoterapeut, og min kollega, Steve Burgess.

Den fantastiske bonusen ved å være terapeut: Å være et reflektert menneske i konstant utvikling

Jeg synes det er rimelig å si at folk flest ønsker å utvikle seg gjennom livet. Noen mennesker gjør det ved å følge en spesiell spirituell retning, andre gjennom f.eks. yoga, mindfulness, meditasjon eller andre metoder til en høyere bevissthet. Imidlertid tror jeg at jeg har funnet en annen metode som ikke er beskrevet i selvhjelpsbøker eller lærerbøker for coaching. Det er en ekstra bonus med å være terapeut, og spesielt hypnoterapeut, nemlig at du forstår deg selv bedre, og at du har mulighet til å kontinuerlig utvikle deg som menneske.

Så hvordan skjer dette? Hvordan vokser vi og finner oss selv ved å jobbe som terapeut? Jeg tror det er fire grunner:

1. Du forstår dine egne prosesser

Under grunnutdanningen til å bli hypnoterapeut lærer du om sinnets natur, og hvorfor mennesker handler som de gjør. Som hypnoterapeuter ser vi spesielt på funksjonsforstyrrende adferdsmønstre og som regel kommer dette fra negative hendelser fra fortiden. Når vi forstår dette er det naturlig å reflektere på sin egen fortid og hvordan den kan ha påvirket deg. Du begynner å forstå at du har din egen prosess som foregår inni deg som kan forandre seg, og når det skjer endrer du deg til det bedre.

Denne selv refleksjonen skjer hos fleste terapeuter og det skaper store endringer på hvordan vi betrakter livet og vår indre verden. Med all respekt til andre yrker, vet jeg at en kontorjobb ikke gir deg en slik mulighet.

2. Du er mer empatisk

Når vi hjelper klientene til å løse sine problemer, forstår vi at alle er som de er på grunn av sine ubevisste ‘sjåfører’. Det betyr at alle reagerer på følelser eller energier i vårt ubevisste sinn som har blitt plassert der (ofte uten at vi det det) av mennesker eller livshendelser i fortida. Dette betyr at ingen kan klandres for deres funksjonsforstyrrelser, så vi blir naturlig mindre dømmende for andre og deres handlinger. Erfaringen min er at mennesker som blir mindre dømmende er snillere mot andre, så dette er den andre måten vi vokser som Terapeuter.

3. Du er ærligere med deg selv

Som terapeuter lærer vi å være brutalt ærlig med klientene våre, og denne prosessen med å være ærlig blir en vane. Vi begynner å bli ærlige med oss selv. Når vi er det slutter vi å lage unnskyldninger for våre feil og begynner å jobbe med oss selv til å bli en bedre person.

4. Du blir en god rollemodell

Når våre klienter stoler på oss vil de alltid ha respekt og se opp til oss. Derfor ønsker vi å være gode rolle modeller. Det er ikke ærlig ovenfor klientene hvis vi har kraftige angstanfall eller fobier og vi skal hjelper dem med å overkomme sine angstanfall og fobier. Det er heller ikke rett hvis en terapeut er kraftig overvektig og skal hjelpe en klient med sine ekstra kilo. Dette leder oss til et ønske om å gå i terapi for å redusere eller lindre våre egne problemer så vi kan bli bedre og oppriktige rolle modeller.

Jeg sier «skulle» føre oss til å ta terapi selv, for dessverre er det mange terapeuter som ikke har mot nok til å gjøre dette selv. Da oppstår det som kalles «skadet-healer-syndromet». Dette er et begrep som er utarbeidet av Carl Jung, og det betyr at mennesker som har veldig mye emosjonell bagasje blir terapeuter og ofte skader klientene sine fordi de ikke er i emosjonell balanse.

Disse fire punktene er eksempler på hvordan vi vokser som mennesker gjennom å være terapeuter. Vi må erkjenne at vi trenger å være i balanse, å jobbe med vår emosjonelle ryggsekk, og å helbredes fra innsiden .

Det et privilegium å være hypnoterapeut, da man får en mulighet til å gjenskape seg selv og likeså hjelpe andre.

Vær ærlig med deg selv og dine klienter.

Steve.


Kommentarer

Kommentarer

Blogglistenhits